fredag 29. mai 2009

Hai Cafe - Calmeyersgate, Oslo

Ting har ikke helt gått etter planen de siste ukene, jeg har stresset rundt og slett ikke fått laget den maten jeg har villet. Jeg har ikke rukket hjem, spist ute og kastet i meg snuskete, suspekte og raske middager. Jeg har til om med spist knekkebrød med Philadelphiaost til middag, gående på vei til padlekurs. Jeg beklager at jeg har vært så lite tilstede her - men jeg vet at ting blir bedre til uken. 

Siden jeg stort sett har kastet gammel mat fra kjøleskapet, og ikke laget mat, får jeg heller komme med en anbefaling i dag. 

Det er mange år siden jeg var på Hai første gang, og jeg kommer stadig tilbake. Hvis man ikke vandrer i traktene bak Sentrum Scene er det slett ikke sikkert du vet om stedet, men let det frem og prøv. Dette er et enkelt vietnamesisk spisested. Det er stygge voksduker på bordene, men maten er god, serveringen er rask (og de har åpent til lunsj...og jeg jobber i nærheten) og det er mange vietnamesere som spiser der. Det tar jeg som et godt tegn på at iallefall delvis likner på det man får i Vietnam. Det er selvsagt mange nudel- og wok/risretter, men det er også deilige ferske vårruller (ikke friterte), god wonton suppe  og rare alkoholfrie drikker. Ikke vent deg asiatisk gourmet, men real mat til å bli mett av. 

Jeg ønsker dere en fin pinsehelg og lover at jeg kommer sterkere tilbake neste uke. 



onsdag 27. mai 2009

Spaghetti Carbonara



Jeg er helt sikker på at det finnes like mange carbonaraoppskrifter som det finnes italienere - og på lørdag stod vi to stykker på kjøkkenet, så denne oppskriften ble til med litt fram hver av oss. Det er få ting som slår dette hvis man er veldig sulten. Vi hadde vel i grunnen dempet det verste av sulten med godt brød og fantastisk gode produkter fra Sicilia (det er nemlig sicilianske uker på Olivers & Co)

Spaghetti Carbonara
(4 pers)

1 løk 
godt med bacon eller pancetta
2-3 dl fløte
4 eggeplommer
muskatnøtt

parmesan
(også spagetti eller annen pasta)

Ha hakket løk i en panne og stek den godt gylden. Ha løken i en bolle. 
Hvis du ikke får tak i italiensk pancetta går det selvsagt fint å bruke vanlig bacon. Denne gangen hadde vi kjøpt to pakker med såkalt omelettbacon (altså i terninger), men tynne baconskiver går like fint. Stek baconet godt, jeg liker iallefall at det nesten blir...ja....svidd....Det skal iallefall ikke være mykt og slapt. Når baconet hadde fått riktig steking hadde vi løken oppi panna med baconet og så hadde vi fløten opp der. Kok det litt inn, men la det være litt væske igjen, så retten ikke blir altfor tørr. Så pisket vi eggeplommene og hadde litt revet muskat i. Når pastaen er ferdig hadde vi først eggene over pastaen og rørte dette inn - før bacon, løk og fløte også gikk i gryta. Vi hadde selvsagt masse nykvertet pepper over og god parmesan. Vi hadde kokt altfor mye pasta, men det var ingenting igjen!




onsdag 20. mai 2009

Pistasjmakroner

Det har kommet flere makronkommentarer her på Lekkermunn etter at jeg var i Paris og kjøpte macarons på Ladurée. Jeg har lenge tenkt jeg skulle prøve meg på noen, men på lørdag var jeg så heldig å få noen servert - og de var, ærlig talt, de beste jeg noen sinne har smakt.
Maud hadde bakt Nigella Lawsons pistasjmakroner og de var rett og slett fantastiske. Oppskriften er fra boken How to be a Domestic Goddess (en fantastisk bakebok som dessverre ikke finnes på norsk - jeg finner den iallefall ingen steder på nettet)




Pistasjmakroner


75 gram pistasjnøtter
125 gram melis
2 store eggehvitter
15 gram sukker


til smørkremen:
55 gram pistasjnøtter
250 gram melis
125 gram mykt usaltet smør


Sett ovnen på 180 grader. Kjør nøttene til deigen i en kjøkkenmaskin, sammen med melis, til det blir til fint støv. Pisk eggehvittene nesten stive, ha i sukkeret og pisk til du får harde hvite topper. Bland forsiktig inne nøttestøvet i den stivpiskede hvitten. Bruk en bakepose og lag små sirkler av deigen på et bakepapir. La makronene står i ti minutter før du setter de i ovnen. Stekes så i 10-12 minutter, de skal kjennes faste i formen, men ikke helt tørre. La de avkjøles mens du lager smørkremen som skal inni makronene.


Nok en gang kjører du nøtter og melis sammen i kjøkkenmaskinen. Rør det myke smøret mens du tilsetter nøtteblandingen. Så avslutter du med å "lime" to og to markoner sammen med smøret.



tirsdag 19. mai 2009

Ananas med koriander

Jeg håper dere alle sammen kom dere gjennom 17.mai med god mat og drikke. Jeg fikk servert deilig grillmat både lørdag og søndag - og det var deilig å kjenne lukten av grill igjen. Jeg syntes både sommeren og grillmat ber om friske og sunne desserter, så denne ananasdesserten er rask, enkel og perfekt til grillmat

Ananas med koriander

1 ananas
1 ss melis
1 1/2 ts malt koriander
saften av 1/2 lime
fersk koriander til pynt

Rens anansen og skjær den i biter.  Bland sammen melis og malt koriander og rør det inn i ananasen sammen med limesaften. Pynt med litt hakket, fersk koriander. Server med Kesam Vanilje. 




takk til Maud for oppskriften

onsdag 13. mai 2009

Laks med soysaus og crème fraîche

For en stund siden fikk jeg en forespørsel; enkel hverdagsmat med den fisken man finner i frysedisken på nærbutikken. Det er nemlig ikke alle som har tilgang til butikker som hevder de selger fersk fisk. Denne retten er laget med frosne laksefileter. Men du kan selvsagt bruke fersk laks eller Salmalaks også. Jeg holdt på å dette ned i handlevogna mi her om dagen, da jeg oppdaget frossen, økologisk laks på Rema. Så den prøvde jeg i går. Det var belønningen etter å ha fullført min første hodestående i yoga!

Laksefilet med crème fraîche og soysaus
2 laksefileter
1 beger crème fraîche
1 ss soysaus
saften av 1/2 sitron
krydder (pepper eller sitronpepper)

Bruk ganske høy varme til å begynne med. Krydre laksen, jeg brukte Santa Marias wasabi og sesam, men nykvernet pepper eller sitronpepper går like fint. Stek lakseen i smør, ca. 1 minutt på hver side. Skru så ned varmen og ha i crème fraîche, sitronsaft og soysaus. La det hele småputre i fem-seks minutter. Server med kokte poteter eller ris. Og noen dampede grønnsaker (jeg hadde aspargesbønner med ristede pinjekjerner)


tirsdag 12. mai 2009

Banna plist i Torggata - Oslo

Skjønte du denne overskriften? Jeg skal forklare den for deg hvert øyeblikk. 
På søndag skulle jeg på kino med en venninne og så skulle jeg rett hjem. Men filmen rørte oss såpass at vi bestemte oss for å gå ut og spise, så kunne vi samtidig diskutere oss gjennom filmen (The Reader). Vi surret rundt og klarte ikke bestemme oss, men så kom jeg plutselig på at så mange snakker om Taste of China i Torggata. Sist jeg skulle prøve meg der, var det nemlig stengt etter en brann i kjøkkenet (som faktisk var en brann og ikke en mystisk stenging etter et besøk fra Næringsmiddeltilsynet). 
"Alle" har snakket om de fantastiske dim sum'ene de har der, så dette skulle vi prøve. Da jeg kom opp i lokalene husket jeg at jeg hadde vært der før. I forbindelse med et landsmøte i Folkets hus, hvor vi var så mange at det var forhåndsbestilt noe helt vanlig stir fry. Så dette ble faktisk en debut på dim sum. Vi var ganske rådville der vi satt med menyene våre, for utvalget var stort. I tillegg holdt vi på å le oss ihjem av norsken på menyen. Det var damper softbones svine i svartbonne - saus, svinerkjøtt i Pastadeig.dampet, svinekjøtt tørkereker og til slutt; klebende ris med fyll kylling, tørkesopp og kinesiskpolse, svinekjøtt og scampi. 
Misforstå meg rett, det er ikke lett med menyspråk. Vanskelig og moro er det! Vi fikk anbefalt 3-4 retter hver (de fleste ligger på mellom 50 og 70 kroner). Vi endte opp med 6 småretter og det holdt godt for oss to. Jeg ble ikke helt fortrolig med rismelrullene vi bestilte. Det føltes litt som om noen hadde puttet litt kjøttfyll inni en seig blekksprut. 
Men maten ellers var veldig god den - sørlig de dampede dim sum'ene. Og de friterte.... og så selvsagt banana spliten, eller banna plisten, som vi delte til slutt. Banna plist var både bestillingen til kjøkkenet, og teksten på regningen vår. 
Taste of China kan anbefales. Du finnes stedet i andre etasje i Torggata 18. 


Siden dette restaurantbesøket var veldig akutt, hadde jeg ikke med kamera. Bildet er tatt med iPhone. 

fredag 8. mai 2009

Julaften for teelskere



Blant ihugga teelskere er våren viktig, da slippes nemlig Darjeeling First Flush ut på markedet. Darjeeling er et tedistrikt i India, og First Flush er den første innhøstingen etter at vinteren er over. Innhøstingen foregår i februar-april og i mai er den på markedet. Det er kun de beste toppskuddene fra tebuskene som benyttes til denne teen - og den produseres derfor i et veldig lite volum. Siden tebuskene har fått hvile gjennom vinteren blir de første skuddene som høstes ekstra aromatiske, da har nemlig de eteriske oljene fått lagret seg i toppskuddene. I går kveld lanserte Le Palais des Thés sine åtte First Flush-teer. Jeg smakte alle åtte og valgte meg en Risheehat (hold dere fast) DJ 5 S.F.T.G.F.O.P.1 som jeg skal hive meg over når jeg kommer hjem i kveld. 
Siden First Flush er dyr og eksklusiv te, ville jeg bedt om hjelp i butikken til å finne noe som kan passe for deg.


På tesmaking for man virkelig merket seg hvordan teen lukter, både som tørr te, ferdig te og ikke minst trukkede teblader.

75 kg har de to butikkene i Oslo fått, og endel av disse fikk ben å gå på allerede i går kveld. Så hvis du har lyst til å prøve deg på 100 gram med teluksus, vet du hvor du skal gå. Men vær rask.




Darjeeling First Flush har fått tilnavnet "teens Champagne" og det var virkelig Champagnestemning i butikken i går kveld. Stappe fullt, loddtrekkninger og deilige godsaker fra sjokolademakerne Sebastien Bruno (jeg meldte meg også på et kurs i te & sjokolade som Le Palais de Thés skal starte med Sebastien Bruno)  Jeg tror det var endel sjokoladefans som nevnte denne SB her på bloggen før jul. Jeg kommer tilbake med mer om det kurset så snart jeg vet mer om innholdet. 

Ha en fin helg alle sammen. 

torsdag 7. mai 2009

Mini-blinis med røkelaks

Utvalgte av ferdige snacks- og småretter et betydelig større i det store utland enn det er her hjemme. Men hvis man skal tenke etter prinsipper om at alt skal lages fra bunnen av ville man selvsagt ikke kjøpt disse ferdigproduktene selv om man hadde hatt de i butikkhyllene her hjemme. De er nemlig like fulle av tilsetningsstoffer som de ferdige produktene her hjemme. Men noen ganger kan man jo la seg sjarmere av det som er annerledes og som man ikke har selv. 

Vertinnen Alex i Paris (fra mitt siste besøk) hadde posene fulle av ferdige småretter da vi dro hjem etter hennes lange arbeidsdag. Det var svisker innpakket i bacon, små kinesiske frityrstekte retter - alt ferdig og frossent. Og så var det ferdigstekte mini-blinis - små russiske pannekaker som lages med bakepulver, slik at de hever. De kan minne litt om sveler, men de er ikke så søte. Fikst ferdig fra kjøledisken på Monoprix.

Jeg kunne selvsagt funnet en blinisoppskrift i en kokebok eller på nettet, lagt den ut her og latet som om jeg hadde laget de selv, men her kommer ingenting på trykk som jeg ikke har laget, testet og smakt selv - så her får du selv en liten jobb. Finn en blinisoppskrift, lag små blinis (disse kan lages i forveien og kun varmes opp i ovn eller i panne før servering) og så serverer du dem med røkelaks og en saus av crème fraîche, dill, pepper og sitronsaft. 

Kanskje en idé til 17.mai-frokosten?



mandag 4. mai 2009

Artisjokker



Der jeg vokste opp bodde den en fransk dame, Michele. Vi var ofte hos henne og spiste middager. Det var nok endel ting jeg ikke var så veldig interessert i å spise på den tiden, men jeg husker det likevel godt. Det kom rare grønnsaker på bordet og så satt de voksne og sugde i seg et eller annet jeg ikke forstod hva var. Jeg har imidlertid tatt til vettet med årene, men jeg skal innrømme at det har gått mest i hermetiserte artisjokkhjerter og ikke i ferske artisjokker. Derfor kjøpte jeg med meg noen artisjokker hjem fra Paris for noen uker siden og de ble tilbredt på enkleste måte. 

Kokte artisjokker

Skjær av stilkene, slik at de kan stå støt på benken. Bryt av de nederste bladene. Hvis du skal gjøre mange klare, er det lurt om du legger de ferdige i en bolle med sitronvann, ellers blir de raskt mørke. 
Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann. Når det koker slipper du artisjokkene nedi. Kokes i 25-50 minutter, avhengig av størrelse. Mine var stoooooore og de kokte nærmere en time. 




Sånn ser det ut når du har spiste deg nesten inn til hjertet - nesten som en orkidé.


Dette var ikke noe eksklusiv "bare spise artisjokkhjertet-spising". Du drar av et og et blad på artisjokken, den nederste delen av hvert blad er mykt og saftig og har et kjøtt som du suger i deg - dypp gjerne bladene i litt aïoli



Rester fra de fornøydes bord